szoftverfelhasználóinak
hivatalos oldala

Újdonságok az AutoCAD 2021-ben

AutoCAD

Mint minden évben, az Autodesk most is kiadta az AutoCAD új verzióját. Nézzük át együtt az új funkciókat.

Újdonságok az AutoCAD 2021-ben

Xref-ek összehasonlítása

Az AutoCAD már a 2019-es verzióban lehetővé tette a rajzok összehasonlítását, és minden nagyobb frissítéssel vagy új verzióval egyre jobbá tette ezt a funkciót. Az idei év sem kivétel, megjelent az Xref-ek összehasonlításának lehetősége. Már nem kell új fájlt nyitnia, amelyben összehasonlítja a két fájlt, hanem maradhat a megkezdett projektjében.

Rajzelőzmények

Az Autodesk egy új, rendkívül érdekes funkcióval bővítette az AutoCAD-et. Ez nem más, mint a Rajzelőzmények. Ezt a funkciót csak akkor tudja használni, ha rendelkezik Microsoft OneDrive, Box vagy Dropbox felhőtárhellyel. A fenti felhőtárhelyen elhelyezett fájl első megnyitása után a program létrehozza a rajz előzménytörténetét. Közvetlenül a rajzelőzményekben össze is hasonlíthatja az aktuális verziót bármelyik korábbi verzióval. A Rajzelőzmények a dátum, felhasználó vagy időbeni változás alapján történő szűrést is lehetővé teszik. A Rajz előzményei palettát a Nézet lapon jelenítheti meg.

Blokkok paletta

A továbbfejlesztett Blokkok paletta bárhol és bármikor hozzáférést biztosít a blokkokhoz a támogatott felhőtárhelyeken (Microsoft OneDrive, Box vagy Dropbox). A Blokkok lapon láthatja az aktuális rajzban használt blokkokat. Ezeket a blokkokat szinkronizálhatja a rajzot tároló felhőtárhelyen. Ha ezután a rajzot megnyitja az AutoCAD webes alkalmazás segítségével, ezeket a blokkokat fel is használhatja.

Felhőtárhelyek

Az Autodesk ebben a verzióban újabb nagy névvel bővítette a felhőtárhely-szolgáltatók körét, mégpedig a Google Drive-val. A DWG-fájlt most már közvetlenül erről a tárhelyről is megnyithatja.

Gyorsmérés

A Gyorsmérés funkció a kerület és a terület mérésének funkciójával bővült: elég rákattintani egy zárt területre, és egy dinamikus címkében megjelennek a fenti mérés eredményei. Ha több területet szeretne összesíteni, a területek kiválasztásakor tartsa lenyomva a Shift billentyűt.

Egyszerűsített Metszés és Meghosszabbítás lehetősége

Ezzel az egyszersített lehetőséggel már nincs szükség arra, hogy kijelölgesse a határvonalakat a metszés és meghosszabbítás parancsokhoz. A gyors mód kijelöli az összes lehetséges határvonalat. A metszést vagy meghosszabbítást kattintással és húzással, vagy dupla kattintással végezheti el (ld. az alábbi ábrákat).

Objektumok megtörése egy pontban

Az új MEGTÖRÉS-PONTBAN parancs közvetlenül szétválaszt egy vonalat, ívet vagy görbét két objektumra egy megadott pontban.

Esettanulmányok

Több