szoftverfelhasználóinak
hivatalos oldala

Az Autodesk Redshift 11 legjobb generatív tervezésének gépészeti története 2020-ban

Innováció

Itt az ideje, hogy a generatív tervezés kibontakozhasson a gyártási folyamatokban: a gyártóknak egyre jobban kell törekedniük a fenntarthatóbb gazdaságra, amely összhangban van az okosgyárak (smart factory) és az Ipar 4.0 felemelkedésével. A generatív tervezés által életre hívott termékek bebizonyították, hogy lehetséges a jelentősen kevesebb anyag és alkatrész használat mellett megőrizni illetve fejleszteni olyan jellemzőket, mint például erő és tartósság. Ez csökkenti a hulladékot gyártási folyamat során és meghosszabbíthatja egy termék életciklusát.

Az Autodesk Redshift 11 legjobb generatív tervezésének gépészeti története 2020-ban

Generatív tervezés segítségével az emberek és számítástechnika társalkotókká válnak. A tervezők betáplálják az adott termék kiterjedésére, súlyára, anyagára, gyártási módjára, költségeire vonatkozó célokat és korlátozásokat a számítógépbe, majd a generatív tervezési szoftver, mesterséges intelligenciát és korlátlan felhőalapú számítási teljesítményét használva, lehetséges megoldások ezreivel áll elő.

Ami a vizualitást illeti, a generatív tervezéssel készült termékek kiválóan idézik az anyatermészet biológiai és geológiai formáit, ám a tervezőknek csak a képzelet szabhat határt. Miután a generatív tervezés automatizálta a tervekhez kapcsolódó adatgyűjtési és egyéb rutinfeladatok nagy részét, a tervezőcsapat feltárhatja a stílusra, esztétikára, és felhasználói élményre vonatkozó kreatív alternatívák és verziók hosszú sorát. A generatív tervezés ezidáig, gyakran az adalékanyagok gyártásával együttesen, járművek, protézisek, agy-számítógép interfészek és egyéb innovációk fejlesztését tette lehetővé.

Itt találja a 11 legjobb generatív tervezés gyártási történetét, amelyet az Autodesk Redshift 2020-ban publikált:

1. Erre haladjon: egy autó lábakkal, amely bepillantást enged a mobilitás jövőjébe 

Repülő autók, el az útból. A Hyundai és a Sunberg-Ferar tervezőiroda megálmodta az Elevate-et, a hagyományos módon vezethető autót, amely képes a négy lábon való közlekedésre is hüllő, illetve emlős üzemmódban. Emellett mindenirányú mozgási módban is üzemeltethető. Az Elevate nagy szolgálatot tehet a különböző kereső és mentőakciók során,  mozgáskorlátozott emberek felvételében és még sok minden másban. Tartóssága és csökkentett súlya a generatív tervezésnek köszönhető.

 

2. Vajon a generatív tervezés képes előremozdítani a feldolgozóipar fenntarthatóságát? 

Mivel a károsanyag-kibocsátás jelentős csökkentésére kiszabott 2030-as határidő vészesen közeledik, a generatív tervezés remek lehetőséget nyújthat a tervezőknek és mérnököknek, hogy minimalizálhassák a termékek és alkatrészek számát illetve méretét. Ez csökkenti az anyag- és energiafelhasználást az ellátási lánc teljes hosszán. Még hosszú út áll ellőttünk, hogy kiaknázzuk a generatív tervezésben rejlő lehetőségket a hatékonyabb munkakörnyezet és a gyártási folyamatok területén.

Elolvasom a cikket. 

3. Ezek az egyedi Harley alkatrészek generatív tervezéssel születtek száguldásra

Az MJK Performance utángyártott Harley-Davidson alkatrészei versenymotorokhoz hasonlóvá alakítják a már meglévő járműveket, a generatív tervezés pedig kielégíti a vállalat és a vevő sebességigényét is. Szintén a generatív tervezésnek köszönhető, hogy sikerült az MJK teleszkóprögzítő bilincsét a lehető legkönnyebbre, legerősebbre és legimpozánsabbra tervezni, és a kis üzlet a tervezéstől számított egy héten belül bele is kezdhetett a gyártásba.

Elolvasom a cikket. 

4. A mesterséges intelligencián alapuló generatív tervezés a legfejlettebb együttműködő partner 

Kérdései merültek fel a generatív tervezés koncepciójával és előnyeivel kapcsolatban? Az alábbi infografika felvázolja az ember és a számítógép együttműködési folyamatát a generatív tervezés során. Megtudhatja belőle azt is, hogy a generatív tervezés hogyan járulhat hozzá projektcéljai megvalósításához, legyenek azok gyártásra tervezett termékek, vagy építészeti terek.

Elolvasom a cikket. 

5. A fröccsöntő szerszám hűtése és a generatív tervezés megőrzi a Panasonic mérnökeinek józanságát

A fröccsöntés hűtőrendszerének tervezése fárasztó és időigényes feladat még szakképzett mérnökök számára is. A Panasonic egyik alvállalata, a japán székhelyű Life Solution Company generatív tervezéssel alkotta meg vízhűtő csatornáit és sikerült a hagyományos eljárásokhoz képest 20%-kal csökkenteni a hűtési időt.

Elolvasom a cikket. 

6. Generatív tervezés: újradefiniálja a jövő gyártási lehetőségeit [e-könyv]

Ebben a velős, de jól emészthető e-könyvben arról olvashatunk, hogy egy technológia – generatív tervezés – hogyan válhat az ember társalkotójává egy puszta termelékenységi eszközből. Emellett hét figyelemreméltó példa is helyet kapott az e-könyben, amelyek kiválóan szemléltetik a generatív tervezéssel való együttműködést protézisek, autóalkatrészek, biztonsági felszerelések és egyéb berendezések megalkotása során.

Elolvasom az e-könyvet. 

7. Generatív tervezéssel a betonformák erősebbé, könnyebbé és fenntarthatóbbá válnak

Ha a fenntarthatóság megkövetelése találkozik a mesterséges intelligencián alapuló generatív tervezéssel, illetve az adalékanyag-gyártás robotikájával, az ember-építette világ teljesen más arculatot ölthet a jövőben. A Hone Structures beindíthatja ezt a folyamatot, hiszen generatív tervezéssel és 3D nyomtatással készült betongerendáikhoz a hagyományos gerendákhoz szükséges anyag mindössze 55%-át használják fel.

Elolvasom a cikket. 

8. A Honda a hagyományos gondolkodásmódtól elszakadva egy könnyebb főtengelyt alkothatott meg

A főtengely egy gép leginkább igénybe vett alkatrésze, ezért különösen fontos, hogy erős és tartós legyen. A Honda R&D főtengelyének megalkotásakor a generatív tervezéshez fordult, hogy a járműalkatrészek súlyát minimalizálja. A folyamat olyan tervezeteket hozott létre, amelyeket a gépészmérnökök nem tudtak volna összeállítani, valamint az 50%-os súlycsökkentés meghaladta a kitűzött célt.

Elolvasom a cikket. 

9. Generatív tervezés sebességbe kapcsolja az utcai forgalomban is engedélyezett BAC Mono versenyautót

A negyedmillió dollár értékű BAC Mono szuperautónak nem a kilóit kell megfizetni, hiszen tömege még egy Toyota Corolla tömegének a felét sem éri el. A BAC generatív tervezést vett igénybe a Mono alumínium kerekeinek megalkotására, hogy ez a fényesen sima szépség a lehető legkönnyebb lehessen. A teherbírásra, gyártásra, anyagra és nem utolsó sorban az esztétikára vonatkozó követelményeket szem előtt tartva, a kerekek 35%-kal könnyebbek lettek.

Elolvasom a cikket. 

10. Masszív hibridgyártó-berendezés Európában a 3D nyomtatás határait feszegeti

Egy együttműködési projekt során, amely azt kívánta bebizonyítani, hogy a kereskedelmi méretű adalékanyag-gyártás nagyban hozzájárulhat a városi építészethez, egy LASIMM nevezetű, fémelvonásra és hozzáadásra is képes hibridgyártó gépezet létrehozott egy 5 méter hosszú adalékacél vázszerkezetet. A csapat generatív tervezést használt  gerenda alakjának, kiterjedésének és teherbírási korlátainak megtervezéséhez.

Elolvasom a cikket. 

11. Egyedi EEG fejhallgató megváltoztathatja az otthoni agyrehabilitációt

Amikor a gerincvelősérült vagy stroke-os betegek végtagbénulást tapasztalnak, egy agy-számítógép interfész és az elektromos stimuláció segíthet a mozgás helyreállításában. Annak érdekében, hogy az EEG fejhallgató elegendő EEG jelet kaphasson, megfelelően kell illeszkednie a fejre, amelyre a bolti fejhallgatók nem alkalmasak. A glasgowi PhD hallgató 3D-s koponya röntgeneket importált a generatív tervezési szoftverbe és 3D nyomtató segítségével személyre szabott EEG fejhallgatókat alkotott, amelyek megváltoztathatják a betegek életét.

Elolvasom a cikket.

Esettanulmányok

Több