szoftverfelhasználóinak
hivatalos oldala

Művészi tervezés és építkezés ad új életet a kivágott fáknak

Építőipar   |   BIM

Amikor kiderült, hogy az oregoni Portland új középiskolájának építése sok fa kivágását megköveteli, a projekten dolgozó csapat egy fenntartható – és ütős – megoldással állt elő: rájöttek, hogy a fatörzseket szerkezeti tartóoszlopokként újra lehetne hasznosítani az épület egészében. Az építőipari óriásvállalat, a Skanska, és a Mahlum Architects, valamint a madisoni társaság Wisconsinból, a WholeTrees Structures együttműködött, hogy kiválasszák és megvizsgálják a közösség szeretett fáit és installálják azokat az iskolaépületen kívül és belül. Nézd meg a videót és tudd meg, hogy csinálták!

Művészi tervezés és építkezés ad új életet a kivágott fáknak

[Video Transcript]

 

Kristen Fallin, vezető projektmenedzser, Skanska:

15 éve még nem gondoltam volna, hogy valami ilyesmit fogunk csinálni, azaz hogy a fákat szerkezeti oszlopokként fogjuk felhasználni a helyszínen. Jelenlegi projekt, amin dolgozunk a Lakeridge Middle School, ami az itteni lakóközösség új középiskolája.

 

Tony Vandenberg, projektmenedzsment, Lake Oswego tankerület: A meglévő helyszíni létesítményünknél szerkezeti problémák merültek fel, valamint az öregedő infrastruktúra is gondot jelentett. Tehát az új iskolára való igény elénk sodorta ezt a lehetőséget.

 

Rene Berndt, projekttervező, Mahlum Architects: A fenntarthatóság fontos szempont volt a város számára, figyelembe véve az épület területét és környezetét, valamint a nagymennyiségű faanyaggal történő építkezést.

 

Vandenberg: Építészeink számos ötlettel álltak elő. Már a tervezés korai szakaszában felvetődött a WholeTrees vállalattal való együttműködés - hogy a kivágott fákat szerkezeti oszlopokként használjuk fel az épületen belül. Az ötletnek nagy sikere volt és úgy döntöttünk, hogy ebben az irányban haladunk tovább.

 

Joe Terrenzio, igazgató, Seattle Division, WholeTrees Structures:

A WholeTrees egy kisebb, női tulajdonban álló vállalat a wisconsini Madisonban. A küldetésünk egyszerű, de nagyratörő is egyben. Az épített és természetes világ szorosabb összekapcsolásával alapjaiban szeretnénk megváltoztatni épített környezetünket. A szerkezeti gömbfákat – lényegében fatörzseket vagy nagyobb faágakat – oszlopokként, gerendákként, vázakként, egyéb szerkezeti és díszítő elemekként használjuk fel. Visszatérünk az eredeti, emberek által használt építőanyagokhoz és behozzuk őket a 21. századba a tervezés, a mérnöki- és anyagtudomány modern felfogásának segítségével.

Fallin: Már a helyszíni munkálatok megkezdése előtt tisztában voltunk azzal, hogy szeretnénk megvalósítani ezt a remek ötletet, tehát el kellett döntenünk, mely fákat fogjuk felhasználni az oszlopokhoz és magához az épülethez. A kezdeti stádiumban is arra törekedtünk, hogy megállapítsuk mely fák felelnek meg az építéshez, hogy kivágás közben megóvhassuk őket. És most láthatjuk őket, amint a helyükre kerülnek.

 

Berndt: Tulajdonképpen az emberi érzelmekre és képzettársításokra szeretnénk hatni. Ha az ember meglát egy fát, gyermekkori emlékek elevenednek fel benne, például erdei fogócskázásokról. Ma már rengeteg agykutatási eredmény áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy ez milyen hatással van az egészségünkre.

 

Pip Allen, építész, Mahlum Architects: Kezdetektől fogva célunk volt, hogy az iskola fenntarthatósága sokféle módon megmutatkozzon, mind energiateljesítmény, mind a felhasznált anyagok szempontjából.

 

Stephen Endy, projekt építész, Mahlum Architects: Gondosan egyeztetnünk kell a WholeTrees és Skanska vállalatokkal, hogy felgyorsítsuk a  tervrajzok áttekintését, valamint hogy kiválogassuk, mely fafajták fognak belső illetve külső térbe kerülni.

 

Allen: Sajnos éppen azon a területen voltak a legszebb fák, ahova az épületnek kerülnie kellett. Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy az épületet valahogy a fák köré alakítsuk ki, azonban sok fa kivágása elkerülhetetlen volt. A WholeTrees segítségével azonban továbbra is felhasználhattuk őket az építkezéshez – és nem csak jelképesen, például padokhoz, hanem igazi fákként, eredeti fomájukban.

 

Terrenzio: Először is meg kell vizsgálnunk a kertészek beszámolóját, hogy felmérjük a fák egészségi állapotát és eldöntsük, hogy alkalmasak-e szerkezeti felhasználásra. Miután megállapítottuk, hogy igen, ezek jók lesznek, egy lézerszkennerrel megvizsgáljuk a fákat. Ezekből az adatokból olyan modelleket és fájlokat hozunk létre, melyek segítségével építészeink elkészíthetik saját 3D modelljeiket.

 

Allen: Szerintem a WholeTrees és az Autodesk cégekkel való közös munka egyik nagy előnye, hogy hozzáférhetünk az éppen használatban lévő fák digitális modelljeihez. A tervezés alatt ide-oda rakosgattuk őket, forgattuk a tartóoszlopokat, és emlékszem, hogy az egyik oszlopot az utolsó pillanatban raktuk át a közös helyiségből az épületnek az északi részére. Nagyszerű érzés volt felismerni az oszlopokat, amelyeket én választottam ki, és élőben látni, ahogy a helyükre kerülnek.

 

Vandenberg: Szerintem nagyszerűen néznek ki. Remek ötlet behozni a természetet az épületbe. Mivel Amerika északnyugati területén élünk, a fák nagyon fontosak számunkra.

 

Terrenzio: Sok fa már hosszú évtizedek óta élt itt, és tudom, hogy mind a lakóközösség, mind a tanárok és diákok számára nagyon különlegesek ezek a fák. A projekt lényege szerintem az, hogy az egyébként hulladékba kerülő termékeket átalakíthatjuk, és újrahasznosított formájukban még sokáig élvezhetjük őket. Reméljük, hogy a következő években egyre több, ehhez hasonló projekten dolgozhatunk majd az ország különböző helyszínein és szélesebb körben is elterjeszthetjük ezt a módszert.

 

Vandenberg: Azt gondolom, hogy az itt lakó gyerekek számára nagy jelentőséggel bír a projekt és izgatottan fogják várni, hogy láthassák a fákat. De valószínűleg azt még jobban fogják várni, hogy meghallgassák a történetet, hogyan kerültek ide.

 

 

 

Esettanulmányok

Több