szoftverfelhasználóinak
hivatalos oldala

Az Inventor használata: 10 gyors tipp

Gépipar   |   Inventor

Kipróbálta már?

Az Inventor használata: 10 gyors tipp

szerző: Anastasia Rogers

A jó mérnök soha nem hagyja ki az alkalmat a fejlesztésre – és ebbe az is beletartozik, hogy minél hatékonyabban tudjon dolgozni az Inventorral. De ez nem jelenti azt, hogy mindannyian órákat szeretnénk tölteni útmutatók tanulmányozásával, vagy próba-szerencse módszerrel megtanulni dolgokat. Pontosan ezért született ez a cikk.

10 hasznos trükköt gyűjtöttünk össze az Inventor használatához. Egytől egyig segíteni fognak Önnek abban, hogy a maximumot hozza ki az Inventorból, így időt takaríthat meg, és fontosabb dolgokkal foglalkozhat. Mindegyik videóból tanul valamit – és szinte mindegyik 2 percnél rövidebb. Vágjon bele most rögtön!

1. Hogyan működik a terheléselemzés?

Az Inventor terheléselemzésre szolgáló felülete segít megérteni, hogyan fognak viselkedni az egyes alkatrészek vagy összeállítások valós körülmények között. Megállapíthatja, hogy nincs-e feleslegesen túlméretezve az adott alkatrész vagy összeállítás, vagy hogy nem kell-e növelni a terhelési ellenállását. Egymás után módosíthatja az elemzés bemeneti adatait, így a legpontosabb eredményt kapja és minimalizálja a hibákat. Nézze meg, hogyan használhatja ezt az eszközt a gyakorlatban!

https://youtu.be/gqAZvSV8oDo

2. Az elemek közti kapcsolatok megjelenítése

Ebből a videóból megtudhatja, hogyan tekintheti meg az összeállítás egyes elemei közti kapcsolatokat.

https://youtu.be/5RQR0wI7m1o

3. Az iránymenü parancsainak módosítása

Rendszeresen használja az Inventort? Mit szólna hozzá, ha az egérmozdulatok kezelésére szolgáló iránymenüt úgy tudná testre szabni, hogy a leggyakrabban használt eszközök mindig kéznél legyenek? Az Inventorban természetesen előre meg vannak határozva az egyes mozdulatok, de át tudja őket állítani úgy, ahogy szeretné. Ezzel is meggyorsíthatja jövőbeni munkáját. Az átállítás csak egy pillanatot vesz igénybe, de rengeteg időt megtakaríthat vele. Nézze meg hogyan:

https://youtu.be/EIhfvMIIqrE

4. Parancs a lemezek vágására

A lemezek vágására szolgáló parancs segítségével az adott alkatrészt szétszedheti részekre, amelyeket egymás mellé helyezhet a lemez tábláján, és már küldheti is a fájlt a vágásra. A modellt vághatja egypontosan, két pont között, vagy szétvághatja egy felület mentén. Ha kiválasztotta a három lehetőség valamelyikét, a 3D lemezmodellből egy kattintással 2D rajzot kap a gyártás számára. Egyszerűen hangzik és úgy is működik. Nézze csak meg!

https://youtu.be/fd-vXmeBxJk

5. iLogic

Az Inventorban használhatja az alkalmazásba teljes mértékben integrált iLogic technológiát. Az iLogic eszközök lehetővé teszik, hogy a felhasználó egyszerűen saját szabályokat hozzon létre a modellek tervezéséhez, így a termék adatait közvetlenül beépítheti a virtuális modellbe. Az iLogic programozási ismeretek nélkül is használható, ezt az eszközt ugyanis kifejezetten a tervezők számára fejlesztették ki. Nézze meg, hogy működik az iLogic az Inventorban, és hogyan könnyítheti meg vele a munkáját:

https://youtu.be/Z3L7gO7wA4Q

6. Configurator 360

Szeretne termékeiről online katalógust készíteni? Ha igen, nagyra fogja értékelni a Configurator 360 alkalmazást. Megtekintheti benne a termék 3D modelljét, saját konfigurációt állíthat be, árajánlatokat készíthet, fájlokat tölthet le, sőt akár 2D dokumentációt is egyszerűen generálhat.

Először állítsa be az Inventorban az alkatrész vagy összeállítás valamennyi paraméterét úgy, hogy a termék paraméterei megfeleljenek a katalógusban levő adatoknak. Ezután már csak exportálnia kell az összes adatot a Configurator 360 alkalmazásba. Nézze meg, hogyan működik!

https://youtu.be/fcVUihZDsEg

7. Érintőkötés

Az összeállítás tervezésekor alapvető a kötések hozzáadása. Nem mindig elegendők azonban a legegyszerűbb kötések. Ha arra van szüksége, hogy az összeállítás egyik része érintse a másik részt, használjon érintőkötést – pl. a hengeres vagy csúszó alkatrészeknél veheti nagy hasznát. Hogyan használja az érintőkötést? Megtudhatja a következő videóból:

https://youtu.be/NpGaP55a9Z0

8. Csavarkötések összekapcsolása

Az összeállítás tervezésekor alapvető a kötések hozzáadása. Nem mindig elegendők azonban a legegyszerűbb kötések. Például képzelje el, hogy egy konkrét alkatrész lecsavarozására lenne szüksége. Az alábbi tippből megtanulhatja, hogyan kösse össze a csavart és az anyát úgy, hogy ki és be lehessen csavarozni úgy, mint a valóságban. Nézze csak!

https://youtu.be/TRjAsObMffw

9. Az importált modell irányának megváltoztatása

Tanulja meg, hogyan tudja megváltoztatni az Inventorban az importált modell eredeti irányát.

https://youtu.be/TRjAsObMffw

10. Alkatrészsablonok létrehozása

Ebből a videóból megtudhatja, hogyan hozhat létre saját sablonokat új alkatrészekhez – nézze csak!

https://youtu.be/__nizHAyMyo

 

forrás:https://blogs.autodesk.com/inventor

Esettanulmányok

Több