szoftverfelhasználóinak
hivatalos oldala

AutoCAD tippek

AutoCAD

Kipróbálta már?

AutoCAD tippek

Dinamikus blokkok

A blokkok akkor jönnek jól, ha egy elnevezett objektumon belül több grafikai objektumot szeretne összekombinálni. Az egyszer létrehozott blokkot újra beillesztheti abba a rajzba, amelyben megalkotta azt, vagy akár más rajzokba is. A dinamikus blokkokat elláthatja olyan funkciókkal és paraméterekkel, amelyek meghatározzák a blokkok viselkedését a rajzba történő beillesztéskor, vagy azután, hogy a megfelelő helyre helyezte őket.

Szeretne többet megtudni a dinamikus blokkokról? Olvassa el az alábbi tippeket:

Próbálta már? Dinamikus blokkok ·
Próbálta már? Dinamikus blokk létrehozása több konfigurációval ·
Próbálta már? Dinamikus blokk létrehozása nyújtás lehetőségével

 

Attribútumértékek kiemelése

Az attribútumok olyan speciális objektumok, amelyekben elhelyezheti a blokk különböző szöveges értékeit – például az irodai asztal megvásárlásának dátumát, a konferenciaterem számát, vagy az ügyféltől származó projektinformációkat. A hagyományos szöveges blokkokkal ellentétben az attribútumokban szereplő szöveg az egyes blokkoknál eltérő lehet. Az attribútumok értékét a rajzban levő táblázatban is kiemelheti, vagy egy CSV-fájlba is exportálhatja azokat, amelyet aztán később importálhat egy másik alkalmazásba.

Arról, hogy hogyan dolgozhat az attribútumokkal és miként emelheti ki az értékeiket, az alábbi cikkekből tudhat meg többet: ·

Próbálta már? Attribútumok kiemelése ·
Próbálta már? Munka az attribútumokkal a blokkokban ·
Próbálta már? Az attribútumok értékeinek kiemelése a blokkokból

Méretezés

A méretek számos rajz szakterületeken átívelő, elválaszthatatlan részei a gépészetben és az építőiparban egyaránt. A méretezést megkönnyíti a MÉRET parancs, amelyet az AutoCAD 2017-hez adtuk hozzá. Sokan nem értékelik eléggé, pedig a segítségével különböző mérettípusokat hozhat létre anélkül, hogy több parancs között kelljen kapcsolgatnia.

Nézze meg, hogyan működik a MÉRET parancs, és hogy a segítségével hogyan tudja az eddiginél sokkal hatékonyabban méretezni a rajzait. ·

Próbálta már? A méretezés meggyorsítása a MÉRET parancs segítségével ·
Próbálta már? Gyors és hatékony méretezés

Fóliaszűrők

A rajzok több száz fóliát is tartalmazhatnak, és akkor még nem számoltunk a mellékelt xref-fájlokkal – így meglehetősen hosszadalmas lehet megkeresni azt a fóliát, amelyben dolgozni szeretne. A fóliaszűrő segítségével csökkentheti a fóliák számát a Fóliakezelő párbeszédablakban, valamint a Gyorselérési eszköztár panel fólialistájában is.

Az alábbi két cikk érthetően elmagyarázza, hogyan használja a fóliaszűrőket: ·

Próbálta már? Fóliaszűrők ·

Próbálta már? Fóliaszűrő létrehozása és használata

 

 

Lapbeállítás

Ha minden egyes rajznál külön kell beállítania az egyes rajzelrendezéseket, az rendkívül időigényes, különösen akkor, ha biztos akar lenni benne, hogy minden elrendezést megfelelően állított be. Az oldalbeállítások lényegesen egyszerűbbé teszik az elrendezések beállítását és megrajzolását – és biztosítják, hogy minden rajz egységes kinézetű legyen. Miután létrehozta az oldalbeállítást, hozzárendelheti néhány elrendezéshez, vagy akár felül is írhatja vele az oldalbeállítást a KÖZZÉTESZ parancs használatával.

Olvassa el, hogyan hozhatja létre és használhatja az lapbeállításokat. ·

Próbálta már? Lapbeállítás ·
Próbálta már? Lapbeállítások létrehozása és importálása

Esettanulmányok

Több